Ik heb een pup….en nu verder?
Door Gerrit Nagel,
Januari 2005

Deel 3

Voeding/beweging

Over voeding kun je ontzetten veel (tegen)strijdigheden vinden op het internet. Wat is het beste voor je hond ook gezien het een ras is wat vrij snel groeit in zijn eerste jaar. En waarbij ook de gewrichten dus een enorme ontwikkeling doormaken. Juist zijn het de gewrichten die nog wel eens parten spelen bij de Duitse Herder. Denk aan heup dysplasie, elleboog dysplasie en groeipijnen. Gebreken die helaas nog steeds in ons ras voor kunnen komen. Een goede voeding gekoppeld aan een een juiste dosering van beweging (belasting) kunnen preventief werken om de groei zo optimaal mogelijk te laten verlopen.


Puppy voeders
Raadpleeg dus in de eerste plaats je fokker over welke voeding je moet geven en waar hij goede resultaten mee heeft. Geeft je fokker blikvoer van de discounter twijfel dan direct aan zijn advies en zijn kennis. Over het algemeen kun je zeggen dat de wat duurdere voeders (premium voeders) beter zijn als het discount voer (goedkoop). Je betaalt natuurlijk voor de peperdure reclame campagnes van deze fabrikanten, maar aan de andere kant steken ze ook een flink budget in research naar de uitwerking van hun producten op specifieke type honden. De een is een voorstander om vrij snel over te schakelen van pupvoer naar volwassen brok ivm gelijkmatigheid groei. De ander zweert weer bij het geven van vers (complete maaltijd) varianten.

Met name teveel energie, teveel Calcium (kalk), een foutieve Calcium/Fosfor-verhouding en te veel of te weinig vitamine D kunnen de verbening van het kraakbeen naar botbeen in de groei verstoren.

Laat de pup ook eten en drinken uit een voerstandaard waarbij de hoogte van de bakken ingesteld kan worden. De hond eet en drinkt zo rustiger op borsthoogte. En hij hoeft ook niet steeds door zijn voorpoten te zakken om te eten. Of dat hij om de laatste kruimels te nuttigen met de voerbak over de grond door de hele ruimte heen schuift.


Voer standaard
Tijdens de groei van de hond is voldoende en gedoseerde beweging noodzakelijk om de weke delen goed te laten ontwikkelen.
Met name "rechtlijnige beweging" is voor de ontwikkeling van de bekkenspieren belangrijk; dus met name in rechte lijn wandelen, naast de fiets lopen in een rustige draf of zwemmen zijn erg geschikte bewegingsvormen. Meerdere malen per dag een kwartier is een goede richtlijn.
Over het fietsen met de hond is nogal wat discussie; vele onderzoekers menen dat dit een geschikte bewegingsvorm voor jonge honden is, mits men zich aan enkele regels houdt. De hond moet minimaal 5 à 6 maanden oud zijn. Onder fietsen wordt verstaan een (sukkel)drafje. De lengte van de fietstocht hangt met name van de jonge hond af; de hond mag wel moe, maar niet oververmoeid raken.

Een jonge hond geeft meestal zelf aan hoelang, maar overdrijf met name de eerste maanden niet ook niet met gewoon wandelen.
Ongeschikte bewegingsvormen zijn korte draaibewegingen; dus de opgroeiende jonge hond niet overdreven achter balletjes of stokken aan laten rennen, traplopen of veelvuldig (op) springen zijn helemaal uit den boze. Kijk ook uit met ravotten met andere vooral volwassen honden. Een pup kan hier ook aardige opdonders mee krijgen. En in het spel zijn het vaak korte snelle bewegingen van de achterhand. Als je thuis een gladde vloerbedekking hebt plavuizen, laminaat enz. Ga dan ook binnen rustig om met de pup zodat hij niet van de ene kant van de kamer naar de andere kant loopt te glijden tijdens spelletjes.

Natuurlijk hebben we allemaal die ene opa of buurman die vroeger een Duitse Herder had die vanaf dag een met de pot mee at. En van pup af aan elke dag de trappen op en af vloog. En Astor is gewoon vijftien jaar oud geworden en niks HD. Das allemaal nieuwerwets gedoe en komt door al die inteelt bij de moderne Duitse Herder. In zoverre ga ik met opa mee dat de hond van dertig-veertig jaar geleden een andere erfmassa (diverser) had dan de hond van 2005. En dat een hondje wat bij de geboorte (onzichtbaar) al zwak is op de heupen dit door voeding en juiste beweging nooit perfect wordt. Voeding en beweging in juiste mate kunnen echter preventief werken op de ontwikkeling. Wanhoop ook niet als er later een lichte HD geconstateerd zou worden. Een hond kan een prima “hondwaardig” leven leiden met de meeste vormen van HD. De zware gevallen zorgen voor de ellende van operaties of nog erger inslapen. Het is nu eenmaal een gegeven dat het noodlot een ieder kan treffen.

Vooral genieten

Want het is en blijft prachtig zo’n pup in huis die elke dag weer wat anders flikt en je langzaam uit ziet groeien tot een stoere Duitse Herder. In de puptijd kun je de basis leggen voor zijn latere gedrag. Dat is het meest van de tijd gewoon ontzettend leuk om daarmee bezig te zijn. Maak vooral veel foto’s want voor je het weet zit hij op een behoorlijke schofthoogte en is het puppyachtige er af. Net als bij mensen heeft en hond ook en eigen karakter en temperament deels door zijn genetische aanleg meegekregen. Je hebt hele drukke, onvermoeibare exemplaren die aktie eisen. En ook van nature rustigere honden. Het is ook zaak dat u een karaktertje neemt wat bij u past. En het daar ook met de fokker over te hebben of hij denkt dat zijn puppen gezien de bloedvoering wel bij u passen. Maar of ze nou zwart-bruin zijn of wolfsgrauw of pikzwart het blijven fantastische honden. En u zult zeker veel plezier beleven aan uw Duitse Herder en wellicht voor altijd verslaafd zijn aan het “wezen” wat dit ras uitstraalt. Ik wens u en de uwen veel plezier met u pup.

Dagboek van een herdershond

Speciaal voor duitseherders.com mocht ik van drie pup eigenaren de belevenissen publiceren van het eerste levensjaar van hun hond van week tot week. Het kan voor een nieuwbakken Duitse Herder eigenaar een mooi naslagwerk zijn. U vindt het op:
DEZE LINK

Gerrit Nagel
Januari 2005


Pups mee naar het strand
Kennel v Scalindjo

[ Deel 1 ]
[ Deel 2 ]
[ Deel 3 ]

Ga terug naar Artikelen index
INDEX
© design G.Nagel: www.duitseherders.com